ZDRAVLJE & ZDRAVA HRANA

ZDRAVLJE OČIJU – top 15 namirnica za bolji vid

Postoje mnoge namirnice koje pozitivno utiču na vid. Pravilnom ishranom, odnosno redovnim  konzumiranjem odredjenih namirnica, možete blagotvorno uticati na zdravlje očiju. Kataraktu i neke druge degenerativne promene na oku možda ne možete izbeći ali možete da ih znatno usporite. Obogatite svoju ishranu vitaminima A, C i E, zatim cinkom, omega-3 masnim kiselinama, beta-karotenom, kako bi  uspeli da sačuvate svoj vid.

Sva naša čula su veoma bitna i bez njih ne bi mogli da funkcionišemo normalno. Svako čulo je važno, ali je vid najvažniji jer preko njega dobijamo najveći deo informacija iz spoljašnjeg sveta. Zato je od velike važnosti da brinete o zdravlju očiju kako bi izbegli nastanak nekih ozbiljnijih poremećaja poput katarakte, glaukoma ili gubitka vida.

Postoji više načina kako da očuvate vid preventivnim delovanjem:

  • Konzumirajte zdravu hranu koja pozitivno utiče na zdravlje očiju
  • Zaštite oči naočarima za sunce, kako ultraljubičasti sunčevi zraci ne bi oštetili vaš vid
  • Prestanite sa pušenjem i konzumiranjem alkohola jer veoma negativno deluju na zdravlje očiju
  • Počnite redovno da vežbate, jer vežbanjem oslobadjate hormone i antioksidanse koji sprečavaju oštećenje ćelija, kako celog organizma tako i oka.
  • Više odmarajte, dobar san blagotvorno utiče na vid. Nedostatak sna može da dovede do ozbiljnijih očnih bolesti
  • Održavajte higijenu svojih očiju, ne dodirujte lice i oči prljavim rukama

15. namirnica za bolji vid

1. ŠARGAREPA

Šargarepa osim što je hranljiva, poseduje i izuzetna lekovita svojstva. Bogata je antioksidansima, vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Ima malo kalorija, veoma male količine masti i ne sadrži holesterol. Bogat je izvor Beta-karotena i vitamina A, pa je zato idealna namirnica za zaštitu zdravlja očiju.

Vitamin A ima direktan pozitivan uticaj na vaš vid, dok je beta-karoten dobar saveznik u zaštiti od nastanka katarakte, glaukoma a takodje štiti i od makularne degeneracije. Njeno izuzetno blagotvorno dejstvo je uglavnom zahvaljujući tome što je bogata beta-karotenom i vlaknima.

2. KIKIRIKI

Kikiriki ima izuzetan nutritivni sastav. Bogat je izvor proteina, vlakana, minerala i vitamina. Kikiriki takodje spada u grupu namirnica koje mogu pozitivno uticati na zdravlje očiju. Bogat je izvor vitamina E i omega-3 masnih kiselina, pa ga treba redovno konzumirati kako bi izbegli nastanak nekih očnih bolesti.

KIKIRIKI – ZAŠTO JE ZDRAVO JESTI KIKIRIKI

3. SPANAĆ

Za spanać se uvek smatralo da je supernamirnica i da ima mnoga lekovita svojstva. Bogat je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Sadrži beta-karoten i lutein, kao i visok sadržaj proteina. Takodje sadrži vitamine A, C, E i K, vitamine B kompleksa i folate.

Za bolji vid glavnu ulogu ima vitamin A, koji u kombinaciji sa opsinom, stvara pigment rodopsin koji se nalazi u mrežnjači. Nedostatak vitamina A i rodopsina može da dovede do noćnog slepila. Vitamin A je generalno idealan za poboljšanje vida i za sprečavanje nastanka nekih očnih bolesti poput katarakte.

4. JAJA

Još jedna izuzetna namirnica koja može da doprinese očuvanju vida, odnosno može da zaštiti oči od gubitka vida posle 50 godine, usled degeneracije povezane sa starenjem. Sastojci kojima su jaja bogata mogu dosta da utiču na ovu pojavu i da spreče njeno širenje.

Jaja sadrže dosta antioksidanasa koji pozitivno utiču na zdravlje očiju. Žumanca sadrže lutein koji je dobar saveznik u borbi sa degeneracijom očiju. Osim ovoga jaja su bogat izvor i proteina. Redovnim konzumiranjem ove namirnice u normalnim količinama možete zaštititi oči od degeneracije povezane sa starenjem i tako sprečiti gubitak vida.

5. RIBA

Redovnim konzumiranjem ribe možete dosta umanjiti rizik od makularne degeneracije. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama i zato ima sposobnost da zaštiti posebno starije osobe od ozbiljnijih bolesti oka.

Konzumirajte ribu bar dva puta nedeljno i to masnu ribu. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama je losos, skuša, haringa, pastrmka, sardina, tuna…

6. SOK OD POMORANDŽE

Ovaj veoma ukusan napitak, osim što deluje osvežavajuće na organizam, ima i mnoga lekovita svojstva. Pomorandže su bogat izvor vitamina C, koji ima blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Redovnim konzumiranjem soka od pomorandže smanjićete razik od nastanka mnogih očnih oboljenja. Par šolja soka od pomorandže, dovoljno je da zadovoljite dnevne potrebe za vitaminom C.

7. AVOKADO

Avokado je namirnica koja ima izuzetne hranljive vrednosti. Osim što blagotvorno deluje na zdravlje očiju, avokado svojim izgledom i podseća na ovaj ljudski organ. Dobar je izvor esencijalnih minerala i vitamina koji su veoma bitni za zdravlje očiju.

I pored toga što ima sposobnost da apsorbuje antioksidanse iz druge hrane, avokado je i sam bogat antioksidansima. Lutein kojim avokado obiluje ima veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Redovnim konzumiranjem avokada možete sprečiti nastanak raznih očnih oboljenja.

8. KELJ

Kelj spada u grupu namirnica za koje se smatra da su najzdravije na svetu. Kelj je bogat izvor vitamina A, a sadrži i kartenoide zeaksantin i lutein. Zbog ovih sastojaka kelj je idealna namirnica za zaštitu zdravlja očiju.

Štiti od ultraljubičastog zračenja i smanjuje rizik od razvoja katarakte, pa se zbog toga preporučuje konzumiranje kelja naročito starijim osobama.

9. JAGODE

Jagode imaju lep izgled i veoma su ukusne, ali pored toga imaju i odredjena lekovita svojstva. Jagode su bogat izvor minerala i vitamina i ako se redovno konzumiraju mogu dosta da doprinesu vašem zdravlju.

Dobre su za hidrataciju organizma zato što sadrže veliki procenat vode, odličan su izvor vitamina C, sadrže malo kalorija i puno vlakana. Redovnim konzumiranjem jagoda možete smanjiti rizik od nastanka makularne degeneracije koja može da dovede do gubitka vida.

JAGODE – UKUSNO I ZDRAVO VOĆE

10. KUKURUZ

Kukuruz takodje spada u grupu namirnica koje pozitivno utiču na vid. Kukuruz sadrži antioksidanse kao što su zeaksantin i lutein koji dosta doprinose zdravlju očiju. Redovnim konzumiranjem kukuruza možete smanjiti rizik od nastanka raznih očnih oboljenja poput katarakte i možete sprečiti gubitak žutog pigmenta iz očiju.

11. BROKOLI

Brokoli je izuzetno hranljiva i lekovita namirnica. Bogat je izvor vitamina C, A i K. Takodje sadrži i vitamine B kompleksa, zatim proteine, vlakna, kao i minerale.

Vitamin B2 koji sadrži brokoli pomaže da se oči prilagode raznim promenama svetlosti i štiti oči od raznih upala. Smanjuje rizik od nastanka katarakte, a može da uspori i njeno dalje napredovanje. Vitamin B2 je izuzetno bitan za očuvanje zdravlja očiju. Obezbedjuje jasan vid i štiti oči od štetnog zračenja.

12. KINOA

Kinoa je takodje jedna od namirnica koja ima pozitivan uticaj na zdravlje očiju. Ima nizak glikemijski indeks, što doprinosi smanjenju rizika od nastanka senilne makularne degeneracije.

Kinoa sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka kao što su:

PROTEINI – kinoa sadrži dosta biljnih proteina, i to više od ostalih vrsta.


MASNE KISELINE – masne kiseline su veoma bitne u održavanju zdravlja, jer dosta doprinose regulisanju krvnog pritiska, kao i holesterola u krvi i tako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.


VITAMINI – kinoa sadrži dosta vitamina kao što su uglavnom svi korisni vitamini B kompleksa, kao i vitamin E.


MINERALI – pored vitamina kinoa sadrži i sve značajne minerale koji su bitni za održavanje zdravlja celokupnog organizma. To su kalijum, kalcijum, fosfor, selen, gvoždje…


VLAKNA – kinoa je značajan izvor biljnih vlakana koja povoljno utiču na metabolizam i na varenje.

KINOA – izuzetno hranljiva i lekovita namirnica

13. SEMENKE SUNCOKRETA

Semenke suncokreta sadrže cink i bogat su izvor vitamina E, koji jača imunitet. Vitamin E doprinosi očuvanju ćelija oka. Štiti ih od slobodnih radikala i usporava razvoj katarakte. Redovno konzumiranje semenki suncokreta ne može da vam škodi, ali može da vam bude dobar saveznik u očuvanju vida.

14. BRESKVA

Breskva je bogat izvor Beta-karotena, veoma važnog antioksidansa, koji je vrlo efikasan u očuvanju zdravlja očiju. Ovaj antioksidans štiti oko od slobodnih radikala i sprečava nastanak katarakte.

Breskva je nutritivno izuzetno vredna namirnica jer na 100 g, sadrži samo 39 kalorija i malo ugljenih hidrata.Takodje breskva na 100 g sadrži oko 90% vode, ne sadrži masnoće, bogata je mineralima i vitaminima pa je zbog toga nutritivno veoma vredna namirnica.

Breskva je bogat izvor antioksidanasa koji se uspešno bore sa slobodnim štetnim radikalima, čiste organizam i tako sprečavaju mnoga kardiovaskularna i degenerativna oboljenja.

15. KAJSIJA

Zbog sastojaka kojim obiluje, kajsija je izuzetno hranljiva, i što je najbitnije lekovita namirnica. Par kajsija dnevno je dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

Beta-karoten koji kajsiji daje lepu narandžastu boju ima važnu ulogu u zaštiti vašeg vida. To je sastojak koji kajsija sadrži a koji ima antioksidativna svojstva, jača imunitet i na taj način štiti telo, odnosno sprečava nastanak raznih bolesti. Dve do tri kajsije dnevno su dovoljne da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom A.

Једно мишљење на „ZDRAVLJE OČIJU – top 15 namirnica za bolji vid

  1. Повратни пинг: ŠARGAREPA KAO LEK – SREĆNI & ZDRAVI

Постави коментар