UREDJENJE PROSTORA

KAKO ZAŠTITITI ZIDOVE OD VLAGE I KONDENZACIJE

Vlaga i budj su najveća noćna mora jednog domaćinstva. Srećom, postoji rešenje za ovaj problem, ako se adekvatno reaguje može da se sanira vrlo lako.

Uzroci koji dovode do pojave vlage

Postoje dva uzroka zbog kojih dolazi do pojave vlage a kasnije i budji.

hidroizolacija koja nije adekvatna ili je oštećena, karakterišu je žute i smedje mrlje.

drugi uzrok se javlja ako nije odgovarajuća ventilacija unutrašnjeg prostora ili ako je uopšte nema. Zbog razlike izmedju spoljašnje i unutrašnje temperature dolazi do kondenzovanja pare u unutrašnjem prostoru. Najčešće se to dešava u zimskom periodu.

Gde se vlaga najčešće pojavljuje

Vlagu u stanu možete očekivati uglavnom u kupatilu i kuhinji, ali i u svim ostalim prostorijama gde je loša izolacija. Do kondenzacije i vlage dolazi i ako se prostorije ne provetravaju dovoljno dugo.

U početku se vlaga javlja na mestima gde je topao vazduh, a kada se ohladi, kondenzaciju možete videti na prozorima na staklenim površinama ali i u ćoškovima. Suvišna vlaga i budj su izuzetno opasni po zdravlje ljudi a naročito dece.

Kako sanirati vlagu

U borbi protiv vlage i kondenza postoje razna pomagala koja će vam priskočiti u pomoć. U prodaji se nalazi nešto što se zove APSORBER VLAGE,efikasno i jednostavno rešenje za eliminaciju suvišne vlage u svim prostorijama.

Bešuman, ne troši nikakvu energiju a završava dosta posla što se tiče vlage i kondenza. Stalnim korišćenjem APSORBERA čuvate zdravlje ukućana i sprečavate pojavu astme i alergija.

Ukoliko je koncentracija vlage izuzetno velika,onda morate koristiti termo premaz koji veoma efikasno onemogućava da se na tretiranim mestima pojavi kondenzacija. Posle toga se zid ili plafon premažu završnom akrilnom bojom protiv sprečavanja budji. Nanosi se kao i sve ostale boje za unutrašnje radove pomoću valjka, četke ili prskanjem. Za skidanje postojeće budji koristite odstranjivač budji i otklonite sve prethodne tragove.

Kako prirodnim putem sanirati vlagu i kondenzaciju

Ima i nekoliko prirodnih načina koje možete koristiti prilikom saniranje vlage i uklanjanja budji.

ALKOHOLNO SIRĆE

Alkoholno sirće eliminiše oko 90% budji i vlage. Upotreba veoma laka, sipajte sirće u bocu sa raspršivačem i poprskajte ugrožena mesta, ostavite neko vreme da odradi posao,a ako je potrebno ponovite postupak.

SODA BIKARBONA

Osim toga što je dobra za niz drugih stvari pomaže i pri čišćenju, u ovom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom.

HIDROGEN PEROKSID

Potreban je 3-postotni hidrogen, poprskajte vlažna mesta, ostavite da deluje 10 minuta i onda prebrišite.

VARIKINA

Delotvorna je protiv budji ali je isto tako i opasna za upotrebu. Zato se treba strogo pridržavati upozorenja proizvodjača koji su odštampani na ambalaži.

Prilikom upotrebe koristite zaštitne rukavice, zaštitne naočare i zaštitnu masku za disanje, jer će sitne čestice budji leteti u vazduh i nije dobro da to udišete.

Postupak uklanjanja budji je veoma lak. Natopite krpu varikinom i prebrišite zid, videćete da se budj veoma lako skida. Nakon čišćenja budji zid ostaje čist i beo a varikina koja ostane štiti zid od ponovnog nastajanja budji. Možete na kraju premazati zid farbom protiv nastajanja budji, da se budj ne bi ponovo pojavila.

Постави коментар