ZDRAVLJE & ZDRAVA HRANA

KIKIRIKI – ZAŠTO JE ZDRAVO JESTI KIKIRIKI

Bez obzira na to što je kikiriki veoma kalorična namirnica pozitivni uticaji na ljudsko zdravlje su višestruki. Kikiriki je veoma ukusna, kvalitetna i zdrava namirnica i treba je konzumirati u normalnim količinama, svako preterivanje u bilo čemu pa tako i preterana konzumacija kikirikija može imati i negativne posledice. Zato jedite kikiriki često ali umereno, kako bi efekat na vaš organizam bio pozitivan.

Šta je to kikiriki

Kikiriki je jednogodišnja biljka, koja se seje svakog proleća. Karakteristično za kikiriki je da svoje plodove razvija ispod zemlje. Može da naraste od 30 do 50 cm. Dosta ljudi smatra da je kikiriki orašasto voće, ali nije. Kikiriki je zeljasta biljka koja pripada porodici mahunarki i vrlo je jak alergen. Pasulj i grašak su mu bliži od badema i oraha, jer se plodovi kikirikija počinju razvijati ispod zemlje. U industriji se koristi za dobijanje ulja. Najviše se uzgaja u Americi i Africi a kod nas dobro uspeva na plodnim i peskovitim zemljištima. Cvetovi ove biljke se razvijaju iznad zemlje ali se zbog svoje težine savijaju i ulaze u zemlju gde mahune kikirikija sazrevaju. Ljuska sadrži dva do tri zrna kikirikija.

Naučno je dokazano da ako konzumirate kikiriki redovno u normalnim količinama, možete dosta smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja

Zašto se za kikiriki smatra da je zdrav

Umereno konzumiranje kikirikija ima brojne benefite po ljudski organizam. Umerena konzumacija kikirikija može da smanji rizik od mnogih bolesti. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da jedete kikiriki redovno.

  • ZDRAVLJE SRCA – Umerenom konzumacijom kikirikija doprinosite tome da vaše srce bude zdravije, tako što oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Zbog ove osobine koju kikiriki poseduje mogu da se spreče moždani udar i koronarna oboljenja, povećanjem zdravih lipida u krvi. Najbolje je konzumirati neprženi kikiriki, odnosno onaj u ljusci jer je prirodniji zato što mu nisu industrijski dodate masnoće i soli, pa je samim tim i zdraviji.
  • JAČA I BOLJA ENERGIJA – s obzirom da kikiriki sadrži dosta vitamina, minerala, hranljivih materija, itd… koji su bogat izvor energije, samim tim je i energija vašeg organizma jača i bolja.
  • ŠTITI OD RAKA – razni antioksidanti koji se nalaze u kikirikiju potpomažu prevenciju raka želudca. Konzumacijom kikirikija samo dva puta nedeljno može dosta da se smanji rizik od raka debelog creva.
  • SPREČAVA NASTANAK KAMENA U ŽUČI – redovnom konzumacijom kikirikija, može značajno da se smanji rizik od nastanka kamena u žuči.
  • REGULIŠE ŠEĆER – prema jednoj studiji redovna konzumacija kikirikija može da uravnoteži nivo šećera u krvi i tako spreči pojavu dijabetesa tipa 2.
  • DOBAR JE ZA GUBITAK KILOGRAMA – kikiriki sadrži odredjene kiseline i vlakna, koje osim što pospešuju ubrzanje metabolizma, sprečavaju veći unos kalorija a takodje doprinose i bržem sagorevanju kalorija. Umesto nezdravih raznih grickalica koje konzumirate izmedju obroka bolje je da jedete kikiriki, jer tako možete imati bolji efekat po vaše zdravlje.
  • DOBAR JE ZA MEMORIJU – dokazano je da je kikiriki hrana za mozak i to zahvaljujući vitaminu B3 i omega 3 masnim kiselinama, koje se nalaze u kikirikiju, a koje doprinose poboljšanom radu mozga, odnosno boljem pamćenju.
  • PODSTIČE BOLJU PROBAVU – za ovo su zaslužna vlakna koja se nalaze u kikirikiju a korisna su za nesmetan rad creva i bolju probavu.
  • DOBAR JE U BORBI PROTIV DEPRESIJE – kikiriki sadrži odredjene aminokiseline koje mogu da pomognu pri oslobadjanju serotonina koji je poznat kao hormon sreće a koji pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je samim tim kikiriki sposoban da pobedi depresiju. Takodje magnezijum koji se nalazi u kikirikiju a koji se teško apsorbuje iz hrane, veoma je bitan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Zato je umerena konzumacija kikirikija svakog dana veoma dobra za vaše zdravlje.
  • DOBAR JE ZA KOŽU – Razni sastojci u kikirikiju čine da koža bude sjajna i blistava. Kikiriki je bogat zdravim mastima koji pomažu hidrataciju kože i tako sprečavaju njeno preuranjeno starenje. Masti koji se nalaze u kikirikiju blagotvorno deluju na kožu, i pogodne su za osobe sa suvom, odnosno osetljivom kožom.
  • DOBAR JE ZA BOLJI VID – za bolji vid i zdravije oči zaslužni su vitamin E i omega 3 masne kiseline koje su sastavni deo kikirikija i koji preventivno štite zdravlje očiju.
  • KIKIRIKI JE DOBAR ZA BOLJU POTENCIJU – kikiriki utiče na bolji odnos dobrih i loših masnoća u krvi i tako dolazi do poboljšanja cirkulacije što dalje pozitivno utiče na erekciju.

Kikiriki je bogatiji antioksidansima od jabuke i šargarepe, a ima isti udeo antioksidanasa kao jagoda i kupina

SUNCOKRET – semenke suncokreta

Alergija na kikiriki

ALERGIJA na kikiriki je jedna od najčešćih i najozbiljnijih alergija na hranu i može da prouzrokuje često ozbiljne alergijske reakcije gde je potrebno obavezno stručno medicinsko zbrinjavanje. Simptomi alergijskih reakcija mogu varirati od blagih do onih jakih koje mogu biti opasne po život. Kod nekih osoba i male količine kikirikija mogu da izazovu ozbiljnu alergijsku reakciju. Količina, odnosno konzumiranje veće količine kikirikija ne utiče na jačinu alergijske reakcije.

Alergija na kikiriki, odnosno alergijska reakcija, može nastati u bilo kom uzrasnom dobu. U slučaju da ste vi ili vaše dete imali alergijsku reakciju na kikiriki obavezno se javite lekaru, čak i ako se radi samo o blagim reakcijama jer ne znate da li se u budućnosti može razviti teži oblik alergijske reakcije. Izloženost kikirikiju može se desiti na više načina:

  1. DIREKTAN KONTAKT se dešava kada se konzumira kikiriki ili hrana koja sadrži kikiriki. Takodje u nekim slučajevima direktan kontakt kože sa kikirikijem može da izazove alergijsku reakciju.
  2. UKRŠTENI KONTAKT se dešaava kada se osoba izlaže kikirikiju prilikom proizvodnje hrane.
  3. UDISANJE – dolazi do alergijske reakcije prilikom udisaja vazduha koji sadrži kikiriki

Alergijske reakcije ili simptomi koji se javljaju kod alergičnih osoba:

  • OSIP NA KOŽI – koji je najizraženiji u predelu podlaktica, predelu stomaka, u predelu vrata i grudnog koša
  • CRVENILO NA KOŽI – pojavljuje se pretežno na istim mestima kao i osip
  • SVRAB – koji se javlja uglavnom na istim mestima kao i osip i crvenilo kože
  • OTOK – redja pojava ali se dešava u manjem broju slučajeva
  • SKRAĆENI DAH
  • POJAVA GUŠENJA
  • MUČNINA, POVRAĆANJE, DIJAREJA
  • GRČEVI U STOMAKU

Teži simptomi koji se javljaju kod osoba alergičnih na kikiriki su:

  • SUŽENJE DISAJNIH PUTEVA
  • OTEŽANO DISANJE, UZROK OTICANJE GRLA
  • PAD KRVNOG PRITISKA
  • UBRZAN PULS
  • GUBITAK SVESTI – VRTOGLAVICA

Što se tiče lečenja alergije, još ne postoji lek za alergiju na kikiriki. Kao i kod mnogih drugih alergija treba izbegavati dodir sa alergenima koliko je to moguće. Problem kod kikirikija je u tome što ga ima u velikom broju namirnica pa osobe koje su alergične na kikiriki, posebno osobe kod kojih i male količine kikirikija mogu da izazovu veoma ozbiljnu alergijsku reakciju, treba da dobro obrate pažnju koje namirnice unose u organizam.

Preporuka je da svaka osoba koja je osetljiva i koja je alergična na kikiriki nosi opremu za prvu pomoć, kako bi brzo i adekvatno odreagovala na alergijsku reakciju.

Evo nekih primera hrane u kojoj može da se nadje kikiriki:

  • Razni pekarski proizvodi
  • Sladoled
  • Energetska pića
  • Pšenični hleb
  • Žitarice
  • Prelivi za salate
  • Čokoladne bombone
  • I još mnogo toga

Osoba koja zna da ima alergiju na hranu treba da pazi šta unosi u organizam. Kada kupujete hranu pročitajte šta piše na etiketi, ako se povremeno hranite u nekom restoranu morate biti sigurni da hrana koju ste naručili ne sadrži alergene na koje ste alergični.

Kako napraviti kikiriki puter

Puter od kikirikija je veoma zdrava namirnica koja se lako sprema i vrlo jednostavno konzumira. Puter od kikirikija možete da napravite i sami vrlo lako i mnogo je zdraviji od kupovnog. Zato što se u kupovnom puteru mogu naći razni dodaci koje vi u kućnoj varijanti kada pravite domaći puter od kikirikija nećete stavljati.

Šta vam je sve potrebno da napravite domaći puter od kikirikija:

  • Pečeni kikiriki (400g)
  • So (prstohvat)
  • Ulje (1 kašika)
  • Multipraktik ili neka jača seckalica
  • Sterilisane teglice za čuvanje putera, normalno u frižideru

Stavite sve sastojke u blender i meljite ih dok ne dobijete smesu koja vama odgovara. Neko voli da je smesa malo finija da bi mogla da se lakše maže na hleb, dok neko voli da je smesa malo grublja, to zavisi od toga koliko dugo meljete kikiriki.

Puter od kikirikija osim što je pogodan kao brz doručak ili užina, ima i dosta dobrih osobina koje pozitivno utiču na vaše zdravlje:

  • DOBAR JE ZA SRCE
  • DOBAR JE ZA MRŠAVLJENJE
  • DOBAR JE ZA BOLJI IZGLED KOŽE
  • DOBAR JE ZA SPORTISTE
  • LAKO SE PRAVI
  • POGODAN ZA POBOLJŠANJE ENERGIJE

Kada sami pravite kikiriki puter znate koje ste sastojke koristili i što je najbitnije možete da ga spremite baš po svom ukusu.

Nutritivna vrednost kikirikija

Nutritivna vrednost kikirikija na količini od 100 g

Što se tiče kalorija kikiriki je veoma kalorična namirnica.

Ako pojedete 100 g kikirikija, unećete u organizam oko 567 kalorija. Zato ga konzumirajte u umerenim količinama, kako bi efekat na vaše zdravlje bio pozitivan.

Kikiriki je odličan izvor proteina, a porcija od 100 g kikirikija sadrži 25,8 g proteina, što je vrlo visoka vrednost proteina za hranu biljnog porekla.

Odredjene osobe zbog proteina iz kikirikija koji su jaki alergeni ne smeju da koriste ovaj proizvod.

U porciji od 100 g kikirikija, ima 16,1g ugljenih hidrata

Kikiriki je izuzetno bogat mastima, i spada u hranu koja brzo zasiti i daje dosta energije. U porciji od 100 g kikirikija ima 49, 2 g masti, od kojih su zasićene zastupljene sa 6, 28 g. Uglavnom su zastupljene nezasićene masne kiseline, koje imaju velike benefite po organizam, izmedju ostalog dobre su za zdravlje srca.

U porciji od 100 g kikirikija ima i 8,5 g vlakana, što se smatra za dobar izvor vlakana.

U porciji od 100 g kikirikija ima 4,7 g šećera, kao i 15,56 g Omega-6 masnih kiselina

Kikiriki sadrži i dosta minerala i vitamina.

KALCIJUM – 92 mg

BAKAR – 1,144 mg

GVOŽDJE – 4,58 mg

MAGNEZIJUM – 168 mg

MANGAN – 1,934 mg

KALIJUM – 705 mg

SELEN – 7,2 mcg

VITAMIN B1 – 0,640 mg

VITAMIN B2 – 0,135 mg

VITAMIN B3 – 12,066 mg

VITAMIN B5 – 1,767 mg

VITAMIN B6 – 0,348 mg

VITAMIN E – 8,33 IU

FOLATI – 240 mcg

CINK – 3,27 mg

Postoji mnogo proizvoda koji sadrže kikiriki a koji su industrijski preradjeni. Sam tok proizvodnje utiče na to da kikiriki gubi dosta svoja prvobitna svojstva jer se smanjuje količina minerala i vitamina, a sa druge strane više je soli i nezdravih masnih kiselina. Kikiriki se može konzumirati sirov, kao namaz (kikiriki puter), ili kao dodatak raznim salatama i jelima.

Ako želite da iskoristite sva svojstva kikirikija najbolje je konzumirati sirov kikiriki jer je i najzdraviji a benefiti po organizam su višestruki.

  • Smanjuje rizik od pojave dijabetesa
  • kontroliše količinu šećera u krvi
  • Snižava holesterol
  • Dobar je za srce
  • Povoljno utiče na probavu
  • Dobar je za održavanje idealne linije

BUNDEVA – bundevino seme je veoma zdrava grickalica

Skladištenje kikirikija

Adekvatno skladištenje kikirikija je veoma bitno kako bi njegov rok trajnosti bio dosta dug. Kikiriki je dostupan tokom cele godine i ima ga u svim marketima i radnjama zdrave hrane. Prilikom kupovine kikirikija treba obratiti pažnju na datume, odnosno na rok trajanja koji je utisnut na pakovanju. Ako kojim slučajem kupujete kikiriki na merenje, gledajte da tu kupovinu obavljate u radnjama gde je frekvencija ljudi velika, gde se kikiriki čuva u adekvatnim posudama, jer samo na taj način možete da smanjite rizik od uzimanja bajate namirnice, odnosno da povećate mogućnost uzimanja sveže namirnice. Kikiriki ima specifičnu aromu, pa se tako i mirisom može utvrditi da li je kikiriki izgubio svoju svežinu, odnosno da li je počeo proces kvarenja. Kikiriki se ne sme čuvati u toplim prostorijama, jer je sklon užeglosti.

Zašto pojedine osobe izbegavaju kikiriki

Kikiriki je visoko kaloričan pa ga mnogi izbegavaju zbog mišljenja da može da ugrozi njihovu liniju, odnosno da može doći do gojaznosti zbog konzumiranja kikirikija. Sa druge strane postoje osobe koje su alergične na kikiriki i koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme kada se nadju u dodiru sa kikirikijem ili sa nekim proizvodima koji u sebi sadrže kikiriki. Kod nekih osoba i minimalna izloženost kikirikiju može prouzrokovati ozbiljne alergijske reakcije praćene ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Da li kikiriki goji

Kikiriki ima veoma dobar nutritivni sastav, i namirnica je koja je bogata proteinima, vlaknima, mineralima, vitaminima, ali je isto tako i namirnica koja je bogata i kalorijama

Zbog same činjenice da je kikiriki namirnica koja je bogata kalorijama, njeno konzumiranje treba biti u normalnim količinama. Umerenom konzumacijom održavate svoju liniju idealnom a i doprinosite boljem zdravlju organizma. Ako jedete kikiriki u većim količinama svakodnevno, a uz to unosite i ostalu hranu u organizam uobičajeno, onda će sigurno doći do pojave gojaznosti. Ako pokušavate da skinete kilažu onda vam kikiriki nije saveznik, morate se držati podalje od njega kako bi vaša kilaža bila normalna.

Kikiriki ima svoje prednosti koje su višestruke, ali ima i svoje mane. Preterana konzumacija bilo čega, pa tako i kikirikija nije dobra za ljudski organizam, odnosno za zdravlje čoveka. Sve što je umereno ima mnogo bolji uticaj na organizam i zato konzumirajte kikiriki umereno, i poboljšajte zdravlje vašeg organizma.

4 мишљења на „KIKIRIKI – ZAŠTO JE ZDRAVO JESTI KIKIRIKI

  1. Повратни пинг: BANANE – SREĆNI & ZDRAVI

Постави коментар